Reklámárak és buktatók

Minden utazás sok előreláthatatlan kalandot jelent. Egyiptomi utazásunk előtt, a biztos szálláshely és bonyodalommentes vakáció érdekében, a különböző turistairodák ajánlatai figyelembe vétele és egyeztetése után, jó, ha már otthon bizonyos mértékben összeállítunk valamilyen egyiptomi útitervet, hogy Egyiptomban optimálisan kihasználjuk a rendelkezésünkre álló szabadságnapokat. Egyiptomban számos olyan turisztikai körzet van, melyet érdemes látni, kipróbálni.

Jó tudni, hogy a Dél-Egyiptom kifejezés általában a Kairótól délre eső területet jelzi. Masr Egypt pedig Kairó megnevezése is lehet.

Egyiptomban a sok élményt hozó előre megszervezett egyiptomi utazásokra szóló „jegyek” ára tartalmazza a program szerinti turisztikai helyekre szóló belépőjegyeket, az ebédet – ital nélkül – valamint a légkondicionált autóbuszt és a helyi idegenvezető szolgálatait. A tetszőleges egyiptomi autóbusz- vagy hajókirándulásokat viszont általában helyben kell fizetni, készpénzben.
Vannak egyiptomi utakat hirdető turistareklámok, melyeken a plusz kiadások nincsenek feltüntetve, ezért jó tudnunk, hogy egy egyiptomi út ára, több mint az induláskor átlagban úgy 500 Eurót befizetett összeg. Ez csak a repülőjegy és a néhány napi szállás árát fedezi, a napi költségek pedig újabb százasokra rúgnak.
Egy sivatagi séta Egyiptomban például csak 30-50 Euró, de egy Kairóban töltött nap 70-150 is lehet, ha pedig az egyiptomi turista távolabbi üdülőhelyről, repülővel érkezik, s még Luxort is látni akarja, 250 Eurós napi kiadásra is számítson, fejenként. Aki erre nincs felkészülve, előfordulhat, hogy Egyiptomban végül csak strandolhat a tenger partján, de egyetlen egyiptomi turisztikai körzetbe sem juthat el, s az egyiptomi piramisokat még csak messziről sem láthatja.

Borravalót Egyiptomban is szokás adni. Általában minden szolgálatért jár bizonyos összeg. Az egyiptomi szállodában például, a megérkezéskor kötelező módon otthagyott összeget a cég képviselője szétosztja az alkalmazottak között. S ez így történik az egyiptomi hajókon vagy a vendéglőkben is.
Egyiptomban a vendéglőben vagy bárban a fogyasztás 10 százalékát illik otthagyni.
A sofőrnek vagy hordárnak, szintén jár borravaló Egyiptomban.