Turistatájékoztató

Az Egyiptomba utazó turista belépési feltételei. Minden Egyiptomba utazó turistának a még 6 hónapig érvényes útlevele mellé, turisztikai vízummal is kell rendelkeznie, melyet Egyiptom Konzulátusán, személyesen kaphat meg, de legjobb, ha valamelyik turistairoda közbenjárását kéri. Ma már mindenütt számos turistairoda működik, mégis jó, ha egyiptomi utazásunk előtt előbb érdeklődünk, melyik a megfelelőbb.

Az időszámítás szempontjából jó tudni, hogy Magyarországhoz képest Egyiptom egy órával előbb van, azonos Románia idejével, vagyis GMT + 2.

Egyiptom hivatalos nyelve az arab, de általában mindenfelé beszélik az angolt és a németet.

Jó tudni, hogy Egyiptomban országszerte a 220 V-os villamos áram hálózat használatos.

Egyiptom hivatalos pénze az egyiptomi líra (LE), melyet arabul guineának neveznek. Egy lírában 100 piaszter, azaz irsh van. Forgalomban van a 25 és 50 piaszteres pénzérme, valamint 1, 5, 10, 20, 50, 100 és 200-as bankjegy. A pénzek színük alapján könnyen megkülönböztethetők. Létezik 5, 10, 25 és 50-es pénzérme is, de ezek ritkán kerülnek forgalomba.
Egyiptom a készpénz világa, jó ha van aprónk, amire mindig szükség van a taxizásnál, a borravalóra. A hajókon is helyben, készpénzben kell fizetni. A szállodák és üzletek többségében viszont a bankkártyát is elfogadják.

Ha Egyiptomba utazunk, fontos tudnunk, hogy az egyiptomi bankok többsége pénteken és szombaton zárva tart, de bizonyos turisztikai központokban, például a szállodákban nem.

Egyiptomban az orvosi ellátás szempontjából is jó, ha előrelátók vagyunk. Egyiptomba utazás előtt az oltás nem kötelező, sőt nem is fontos. Ha valaki bármiféle ápolásra szorul Egyiptomban, a szálláshelye személyzetéhez fordulhat segítségért. Egyiptomban az orvosi ellátásért helyben kell fizetnie, de elszámolhatja az egészségügyi biztosítónál, ahol az egyiptomi utazás előtt befizette a megfelelő összeget. Persze, erre mindenki reméli, hogy nem kerül sor!