Shopping-körút, vásárlási tippek

Egyiptomi utazása alatt alighanem mindenki szívesen vásárol, ha mást nem, némi emléktárgyat, fűszert, illatszereket. A shopping-közút alatt tapasztalhatjuk, hogy Kairóban például a fűszerek igen olcsók, úgyszintén a parfüm esszenciák. Az illatszerkedvelők Egyiptomban, főleg Kairóban saját ízlésüknek megfelelő keveréket is kérhetnek, de vásárolhatók itt híres világmárkák másolatai is, mutatós illatszer-flakonokban.

Egyiptomban alighanem mindenki vásárol ékszert. Kairóban és Egyiptom-szerte számos arany- és ezüstékszer árus van, mégis inkább a régi, patinás ékszerboltok az érdemes megvásárolni, ezek az érdekesebbek. A régi ékszerek, antikvitások rajongói jó, ha az egyiptomi shopping-körút vagy vásárlás előtt alaposan tájékozódnak, hisz sok „antik” tárgy nagyon is új lehet. Legjobb, ha azt vásároljuk meg, ami megtetszik, függetlenül attól, hogy az valami régiség vagy új tárgy. Egyiptomi vásárlásunk alatt figyeljünk az apróságokra is. Egyiptomban például mutatósak és olcsók az intarziás ékszerdobozok, a gyöngyház-berakásos kis kofferok s megtalálhatók mind a Kairói nagy üzletekben, mind a bazárokban.

Ha Egyiptomban vásárolunk, jó tudnunk, hogy a nagy üzletekben fix árak vannak, de a bazárokban érdemes, sőt illik is alkudozni. Alkudozás nélkül Egyiptomban, az arab államokban szinte elképzelhetetlen a vásárlás. Az arab kereskedő nem tartja komoly vevőnek azt, aki nem alkudozik vásárlás előtt, és magát sem tartaná udvarias kereskedőnek, ha előzetes egyezkedés nélkül válna meg az árujától.
Egyiptom bazárjaiban nincsenek vásárlási szabályok, olykor meglepően olcsón megszerezhetünk valamit, máskor méregdrágán kell fizetünk azért, amit feltétlenül magunknak akarunk. Talán, mert az arabok jó emberismerők. Olyan világ ez, ahol minden lehetséges.
Egyiptomban még a patikákban is alkudozni kell, ha orvoságot vásárolunk.
Az egyiptomi bazárokban kicsik az árak, de épp ezért jó, ha figyelünk az áru minőségére is.
A reklámfüzetekben külön felhívják a turisták figyelmét arra, hogy jól figyeljenek akkor is, ha aranyat vagy papiruszt vásárolnak. A papirusz helyi érdekesség, amit minden Egyiptomba utazó turista szívesen vásárol.