Fotózás, filmezés

Az egyiptomi múzeumokban a fotózás nem mindenütt engedélyezett. Mint világszerte, Egyiptom múzeumaiban és az egyiptomi archeológiai területekre is csak akkor vihető be a foto vagy filmezőgép, ha bizonyos összeget, általában 2-3 dollárt, fizetünk érte. Különben, a látogatás idejére a fényképezőgépet vagy kamerát ott kell hagynunk a pénztárnál.

Aki alkalmazkodva a feltételekhez, és Egyiptomban a turisztikai objektumokra, ásatási területekre, múzeumokba magával viszi a fényképezőgépét, vigyázzon arra, hogy ne használja a vakut. Az erős fény ugyanis káros az ásatási területek ősi kövei már amúgy is megkopott színére. És ez érvényes a múzeumokban is a fotózásra, ahol a vaku villanásai határozottan ártalmasak.

Aki Egyiptomban filmezni akar a turisztikai objektumoknál, annak ennél tízszer is többet, mintegy 20-30 dollárt kell befizetnie minden egyes archeológiai területem, illetve antik tárgyakat bemutató helyeken.
Egyiptomban fontos arra is ügyelnünk, hogy csakis ott fotózzunk, filmezzünk, ahol ez megengedett, és csakis turisztikai objektumokat kapjunk lencsevégre. Biztonsági okokból Egyiptomban tilos fényképezni például a reptereket, a katonai objektumokat és felszereléseket, az állomásokat vagy fontos hivatalos épületeket, hidakat vagy a Níluson épült vízierőművet, mint pl. híres High Dam Vízierőmű.
A foto-tilalomra mindenütt egyezményes jel is figyelmeztet Egyiptomban.

Aki Egyiptomban járva a helyieket akarja lefényképezni, ha eltalálja a megfelelő hangot, azaz udvarias, általában sikerrel jár. Ha egy egyiptomit fotón vagy filmen meg akarunk örökíteni, különösen ha az hölgy, jó ha előzőleg megkérdezzük, megengedi-e. Egyiptomban jóérzésű külföldi fotós általában mindig sikerrel jár, sőt, a legtöbb egyiptomi örül, ha lefényképezik, sőt, a címét is megadja, hogy a kész fotóból majd küldjünk egy példányt neki is. És az Egyiptomban készült fotók egzotikuma megéri!