Födrajzi adatok

Egyiptom földrajzi fekvése

Elég egy pillantás a földgömbre, s máris tudhatjuk, hogy Egyiptomot északon a Földközi-tenger hullámai mossák, keleten pedig a Vörös-tengeré. Nyugatról Líbia határolja, délen Szudán, észak-keleten pedig Izrael. Nyugati részén terül el a Líbiai sivatag, mely az ország kétharmadát teszi ki. A sivatag egyhangúságát csupán néhány oázis enyhíti, mint például Kharga, Siwa vagy Dakhla. Egyiptom keleti részét a Vörös-tenger partjával és az Arab Sivataggal párhuzamosan húzódó hegyek képezik, mely végighúzódik a Sinai-félszigeten. A sivatag és a hegyes tengerpart közti területet a Nílus szeli át.

Bár Egyiptom Észak-Afrika leglakottabb országa, lakosságának java része a Nilus termékeny völgye mentén végighúzódó földszakaszon él.

Az Egyiptomba utazó turista, természetének és érdeklődési körének megfelelően, Egyiptomban nemcsak a több évezredes egyiptomi civilizáció nyomait keresheti fel, nemcsak az egykori fáraók világát felidéző múzeumokban gazdagíthatja tudását, hanem ízelítőt kaphat a sivatagi élet izgalmaiból is, vagy gyönyörködhet a sajátos egyiptomi vidék és a híres korallzátonyok szépségében. Egyiptom archeológiai kincsei épp annyira vonzók, mint a modern egyiptomi kultúra, vagy a térség páratlan természeti szépségei.

Egyiptom éghajlata  

Egyiptom éghajlata forró, az átlagos 32 Celsius fok miatt, Egyiptomot október, november és december folyamán érdemes meglátogatni. Ilyenkor az átlaghőmérséklet 24 Celsius fok.

Időszámítás

Az időszámítás GMT + 2. Egyiptomot mégis leginkább tavasszal, március, április, májusban érdemes meglátogatni, amikor az idő mindvégig kellemes. Ekkor már meleg van, de még nincs hőség. Igaz, ilyenkor előfordulhat, hogy utoléri a turistát a khamsin, a Szudán felől érkező forró szél, de alighanem ez csak érdekesebbé teszi a kirándulást.