Húsételek - Egyiptomi Utak

Az egyiptomi konyha már mifelénk is ismert. Bármerre utazunk a világban, mindig a helyi specialitásokat érdemes választani, hisz mindenki a saját étkeit tudja legjobban elkészíteni. Ez az egyiptomi konyhára is érvényes. Persze, az európai szintű egyiptomi szállodákban és éttermekben, ahol híres chefek biztosítják a különböző országok konyhaművészeti remekeinek a minőségét és hitelességét, megtaláljuk a megszokott hazai ízeket is. Ám a valódi ínyenc aligha hagyja ki az alkalmat, hogy Egyiptomban járva megkóstolja az ottani konyha legnépszerűbb specialitásait is.

A húsételek Egyiptomban is kedveltek. Egyiptom több ezer éves konyhaművészetét befolyásolta a szomszédos államok ízlése, legtöbb egyiptomi étel nem is kizárólag helyi specialitás, hisz legtöbb egyiptomi étel honos Közép-Kelet más országaiban is. Egyiptomban sok olyan ételféleség, melyet az egyiptomiak saját konyhaművészetük specialitásának tekintenek, tulajdonképpen török, libanoni vagy épp perzsa eredetű ételek, mint például a ma már Európaszerte kedvelt kebab is. De épp ezért, Egyiptomban járva már csak az összehasonlítás kedvéért is érdemes megkóstolni a kebabot épp úgy mint az egyiptomi konyhaművészet más specialitásait.

A húsfélék közül Egyiptomban a bárány a legkedveltebb. Egyiptomban az iszlám vallás étkezési szabálya tiltja a disznóhús fogyasztását és a marhahús is igen kevésszer fordul elő az egyiptomi étrendben.
Egyiptomban a hús általában drága, ezért kis adagokban, sülve szokták fogyasztani, mint épp a kebabot is, vagy darálva és párolva, a számos zöldségféle töltelékeként. A szárnyas húst, a csirkét és a galambot is általában töltve készítik Egyiptomban, azt is inkább csak a vendéglőkben. De Egyiptomba érve nem hagyható ki a menüből a rántott bárány sem, s főleg a kofta, a fűszeres fürj-rostélyos, mely Alexandriában kapható.

Egyiptomban faluhelyen a búza a leggyakoribb gabona, de nem hiányzik az étrendből a rizs sem, ami lehet alapétel vagy köret, de az egyiptomiak ezt is sajátos módon, nagyon finomra vágott száraztésztával készítik.
Az egyiptomiak táplálkozásában nagyon gyakori a különféle bab, a borsó és a lencse, de a kenyér a legfontosabb. A lencsét például, megdarálják s az ebből főtt krémet (humus) kenyérre kenve fogyasztják. Ám ezen egyszerű egyiptomi ételek nemigen szerepelnek Egyiptom nagy vendéglőinek az étlapján.
Kenyér nélkül nincs étkezés Egyiptomban. A kenyér neve, aish, egyben „élet”-et is jelent arabul. Egyiptomban számos kenyérféle ismert, de a legkedveltebb a kerek, vékony és lapos, lisztből sült kenyér.