Desszertek és gyümölcsök

Az egyiptomiak aligha mondanának le az édes, ragacsos desszertjeikről. A csupa-cukor nyalánkságok királya, a keleti desszertek szimbóluma a baklava. Az egyiptomiak ezt a tepsibe helyezett, hájas tésztához hasonló vékony lapokból álló tésztafélét rétegesen megtöltik darált dióval és pisztáciával, bőségesen leöntik nagyon édes sziruppal, majd sütőben megsütik. Ha a baklava megsült kis rombuszformára vágva adagolják. Egyiptomban, a kereskedelemben a baklavát kilóra mérik.

A baklavát egyes európai országokban is jól ismerik. Ám őshazájában, Egyiptomban, bizonyára még finomabb, érdemes megkóstolni.

Másik kedvelt desszertféleség Egyiptomban a konafa. Az egyiptomiak a puha gyúrt tésztát forró sütőlapra teszik s még mielőtt megkeményedne, a tésztaszeleteket puha túrórétegre vagy tejfölre szórják.
Egyiptomban a konafa üneppel társul a köztudatban, mint például nálunk a karácsonyi diós-mákos beigli. A konafát mindig a Ramadan idején fogyasztják.

Az édesség kedvelő turistáknak Egyiptomban feltétlenül érdemes megkóstolniuk az umm ali nevű dióslaska-féleséget. A száraztésztát előbb beáztatják tejfölbe és tejbe s csak ezután készítik el úgy, hogy diót és mazsolát kevernek hozzá.

Másik egyiptomi desszert a basboosa nagyon édes, finom desszert. Egyfajta búzadarából főtt tészta, amit bőven leöntenek sziruppal. Ehhez a nagyon édes desszerthez jól illik a keserű arab feketekávé.

Egyiptomban érdekes látványosság a valamikor az európai piacokon szintén ismert édesség-árus kocsi. A bazárok és piacokon gyakran feltűnik a mozgó édességárus, aki kerekeken tolható szögletes kocsijából árulja az étványgerjesztő finom desszerteket.
Ha mifelénk inkább nyalókát és cukorkát láthattunk az ilyen cukros-kocsik üvegteteje alatt, Egyiptomban sajátos, rizsből készült desszertet árulnak bennük, ami küllemre leginkább a mi rizsesünkhöz hasonlítható. Ez a desszert a muhalabiyya, azaz keményítős tejföl vagy darált rizs, amit gyakran rózsaszörppel és vagdalt fügével kevernek el, tetejére pedig kókuszreszeléket szórnak.
Aki óvakodik a vásári nyalánkságtól, az egyiptomi vendéglőkben is megkóstolhatja a helyi specialitást, a muhalabiyyát és más desszerteket.

A gyümölcsök, természetesen, szintén nagy becsben állnak az egyiptomi étrendben. A szeszes ital viszont nem megengedett a muzulmánoknál. Az egyiptomi muzulmánok is csak a vallási szertartásaiknak megfelelő sört isszák meg, s inkább az alkoholmentes italokat kedvelik. Érdekesség, hogy a hely lehetőségeinek megfelelően, Egyiptomban az ott honos gyümölcsből, a datolyából nyerik a sört és a bort.